Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Sharpie

Internationale 12m² Sharpie zeilklasse.

Zeiltraditie sinds 1931

De Sharpie is ontstaan in 1931 als winnend ontwerp van een constructeurs wedstrijd uitgeschreven door het Duitse zeilverbond. De ontwerpers waren de gebroeders Kröger uit Warnemünde die een knikspant ontwerp tekenden als tweepersoons zwaardboot. De boot heeft een gaffelgetuigd grootzeil en een genua.

Op grond van de uitstekende zeileigenschappen ontstonden in korte tijd vloten in ondermeer Duitsland, Nederland, België en Engeland. In de vooroorlogse jaren werden de meeste Sharpies gebouwd. De huidige Sharpies stammen grotendeels uit die bouwjaren.

Olympische Spelen

Het hoogtepunt van de klasse was de selectie van de Sharpie voor de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne als tweemans zwaardboot.
De Nederlandse favorieten konden helaas niet meedoen door de Nederlandse boycot van deze spelen door de Russische inval in Hongarije.

Klasse voorschriften

Door het bewaken van de klassevoorschriften is het originele karakter van de boot behouden terwijl de zeileigenschappen zijn verbeterd door toepassing van moderne hulpmiddelen. Denk hierbij aan overloop, neerhouder en cunninghamholes.
Tevens is het zeiloppervlak in de jaren toegenomen van 12m² tot ongeveer 16m².

Meetbrief

Tegenwoordig zijn er buiten Nederland nog Sharpievloten in Duistland, Engeland en Portugal. Elk jaar wordt afwisselend in deze landen gestreden om het Europees Kampioenschap.
In Nederland bestaan nog ongeveer 80 Sharpies waarvan er 50 een meetbrief hebben en elkaar geregeld treffen tijdens de wedstrijden.
De belangen van de Sharpie worden vertegenwoordigd door de Nederlande Sharpieclub waarbij praktisch alle Sharpie eigenaren als lid aangesloten zijn.

In Australië en Brazilië zijn van het ontwerp kunststof Sharpies gerealiseerd die een torentuig hebben en door een bemanning van drie personen worden gezeild.

Techische gegevens 12m² Sharpie